Absinth je opravdu silný alkoholický nápoj, který se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pro vysokou koncentraci alkoholu a psychotropního thujonu je dodnes v některých zemích zakázaný, v Evropské unii však již je povolen. Jedná se ovšem o ty druhy, které obsahují maximálně 35 mg thujonu na kilogram. Dříve byla tato hodnota i trojnásobná. Celosvětově je známo více než 200 lihovarů vyrábějících tento nápoj. Jeho ceny se pohybují od pár set stokorun až po absolutní špičky oboru, jejichž produkty nalezneme v cenové sféře i několika tisíců.
Absint, absinth nebo též absinthe má přírodní zelenou barvu, některé druhy ale mohou být také bezbarvé. Často se označuje přezdívkou zelená víla. Můžeme jej rozdělit na dva hlavní druhy – francouzský a východoevropský. Za „pravý“ bývá považován první jmenovaný, který se vyrábí máčením svaté trojice (jmenované byliny pelyněk, anýz a fenykl), případně i dalších bylin (badyán, meduňka či třeba yzop lékařský) do alkoholu, jeho následné destilaci a barvení. Východoevropský, někdy též český nebo bohémský vynechává některé bylinné složky, místo destilace se filtruje, čímž získá oproti těm pravým skutečně hořkou chuť.
Protože se jedná o opravdu silný alkoholický nápoj (obsah alkoholu se pohybuje kolem 70 %) hořké chuti, spíše než samotný si jej můžeme vychutnávat zředěný vodou v poměru 1:2 nebo 1:4, další možností jsou koktejly.
Ve světě se podává formou zvanou louche. Jde o takový postup, kdy je alkohol ve skleničce, přes kterou je položena děravá lžička s kostkou cukru, přes nějž se pomalu (někdy i po kapkách) přilévá voda. Jak se voda vlévá do absinthu, dochází k estetickému úkazu, kdy se nápoj mění do mléčného zabarvení. Češi pak vyznávají další z metod popíjení, která je velmi podobná té předchozí. Ovšem s tím rozdílem, že se kostka cukru nechá nasáknout absintem, zapálí se a zkaramelizovaný cukr začne odkapávat do sklenice. Výsledná barva nápoje se změní ze zelené na jantarovou.